Voorpret

De slingers hangen al op. Meer nog, ze werden al weken op voorhand gemaakt. Communieslingers in regenboogkleuren, want het verhaal van de Ark van Noah zou gelezen worden. We zochten bordjes met regenbogen uit, plakten dierenstickers op kleurrijke bekertjes, en maakten een draaiboek voor het eten. Er werden papieren bootjes gevouwen tegen de sterren op. Wekenlang werd er wel elke dag iets gedaan. Voor mij uit noodzaak: om de weinige energie goed te gebruiken, en niet totaal uitgeput te zijn tegen het feest zelf. Maar dat betekent ook een lang “uitkijken naar”, en veel voorpret. Samen voorbereiden, is ook samen ons verheugen… Dat is zo met elk verjaardagsfeest (zoals met het kippenfeest waar je hier wat voorpret in kan bekijken), en zo ook met het communiefeest…

Voorpret heb je met feesten natuurlijk. Het uitkijken naar, het voorbereiden, het samen denken en samen werken… de dag zelf, het nagenieten… de napret! Maar voorpret kan in heel verschillende situaties… Voorpret met dieren bijvoorbeeld. Zoals hieronder. Milan vond eens een salamandertje bij een vriendje thuis waar je hier meer over kan lezen. Aangezien de salamander, Flapje gedoopt, tussen stenen was gevonden lag daar de hoop… om zoals het paard van Sinterklaas door de wortel in de schoen wordt gelokt, een nieuw salamandervriendje te lokken met … oude stenen. Of beter nog, een salamanderhuisje. Dat staat mooi in de zon, gemaakt uit oude stenen. Maar ook hout, kiezeltjes, kastanjes, enfin, alles om de diertjes te laten thuis voelen. En nu maar wachten op de zon… en … op de salamanders. “Mag ik nu al kijken, mama? Zou er al één inzitten?” Ik vermoed dat we vooral veel geduld gaan nodig hebben. Maar dat hoort bij voorpret… Een ander voorbeeld, waar minder geduld voor nodig was, was het eten maken voor de vogeltjes. Ze kregen verse rijst en haverballetjes, mooi op een blaadje geserveerd. Oh, wat zouden ze smullen? Ze lieten zich niet direct “zien”… maar een beetje later was duidelijk dat het gesmaakt had. Wij hadden voorpret, zij hadden napret! En dat deed ons ook plezier.

En dan is er de zomer. Met zomerplannen. Met zomerdromen… Dit keer een beetje anders dan anders. De eerste keer dat we een lange reis zullen maken. Een rondreis. Met gelukkig veel speelruimte om het op ons eigen tempo te doen en rust te nemen. Maar dat vraagt ook planning, voorbereiding, en ja, ook veel voorpret! Omdat er vele uren in de auto zullen zijn, beleef ik stiekeme voorpret met die autoritten zo leuk mogelijk te willen maken. Met een reisboek waarin bij elke etappe de reisweg aangeduid staat. En met stickertjes op die weg, wanneer onze zoon een verrassing krijgt om zich bezig te houden. Met allerlei afgeprinte reisspelletjes, zoekplaten, doolhoven, auto-bingo voor onderweg, en ruimte om elke dag te tekenen en op te schrijven wat we hebben beleefd. Ik schuim pinterest af op zoek naar doe het zelf- auto-organisatie en flans zelf een auto organizer en een schoottafeltje in elkaar. Een oude dikke fleecetrui wordt een kussentje voor over de veiligheidsriem. En een oude rugzak krijgt een nieuw bevestigingssysteem om als vuilbakje te dienen. Ik stop de verrassingen in pakketjes met gekleurde stickertjes. Download wetenschapspodcast voor onderweg. En glimlach als ik me met een goed excuus kan laten gaan in winkels vol vrolijke kleurtjes voor de noodzakelijke, maar vooral o-zo-leuke zomerspullen. De pret is al begonnen!