Kippenkunst

“Mama, dit jaar wil ik een kippenfeestje voor m’n verjaardag!” Niet zo verwonderlijk. Met de komst van de kippen die zoveel vreugde brachten (waarover je hier meer kan lezen), dit jaar dus geen dinofeest of politiefeest, maar een kippenfeest! Het is altijd zo geweldig leuk, voor hem en voor mij, om samen te bedenken hoe we dat gaan aanpakken. De magie van een ’thema’, een project, hoe je het ook noemen wil, is dat het iets in beweging zet! Dat zie ik in het projectmatig werken in de Freinetschool waar m’n zoon naar school gaat, maar herinner ik me ook nog van creatieve kampen, en ook… van feestjes!  “Oh, we kunnen misschien een spelletje spelen en dan is iedereen een kip… Dan hebben we een kippenhoed nodig!” “Mama, kunnen we een hele grote cake maken, met lagen op elkaar, en vanboven een kip?” “Wat zullen we je aandoen? Een kippenpak? Of wil je graag een kippen-T-shirt?” “Hoe kunnen we kippen maken om het feest te versieren?” En de dag zelf nog, bij het ophangen van de ballonnen “Kunnen we die ballonnen niet wat kippiger maken?” 

We hebben ons dus geweldig kunnen uitleven… Genieten van de voorpret voor het feest, knutselen en kippige spelletjes uitdenken, en samen alles zo kunnen voorbereiden dat het een echt kippenfeest werd. Zijn vriendjes waren er als de kippen bij, en het feest was k-ei leuk! Heb je ook zin om aan de slag te gaan? Om een project te bedenken en er volledig voor te gaan? Hieronder deel ik wat inspiratie…

 

Eierdop-kip

Misschien heb jij ook wel herinneringen aan, of plannen voor, projecten die je wilde plannen geven? Waar een zaadje ontkiemt, dat het ene idee na het andere geeft? Een toneelstuk, waar je je kon uitleven met tekst, maar ook kostuums, gebaren, dans, muziek? Of een familiekookboek waar iedereen de krachten bundelt om het lekkerste te verzamelen, koesteren en door te geven? Misschien hebben je kinderen of kleinkinderen wel een idee van iets dat ze zouden willen doen? Een project samen? Of zit je zelf al lang op een idee te broeden? Het kippenfeestje gaf weer de ervaring van hoe leuk het is, ergens samen compleet voor te gaan, er soms ‘los over’! Niet om het perfect te hebben, maar om het plezier van het creëren.

Een eenvoudige manier om ideetjes op te doen, is via Pinterest. Pinterest is een soort digitaal prikbord, waar je supermakkelijk op zoek kan gaan naar ideetjes, soms met de hele uitleg erbij. Of inspiratie kan opdoen om er dan zelf je eigen ‘draai’ aan te geven. 

Hiernaast zie je de eenvoudige eierkartonkippen. Eierkartonbinnenste eruit snijden, plakoogjes erop, een inkeping voor de kam en snavel, kam en snaveltje uit karton knippen en erin steken, dan geel touw voor de pootjes, gele papieren pootjes erop, en natuurlijk… een staart van echte kippenpluimen eraan geniet. Al weken voorafgaand aan onze eierkartonkippen begon de pret: eierdozen sparen, plakoogjes bestellen, en héél veel kippenpluimpjes verzamelen in het gras! 

Kippen-eten

De kipjes hadden eten nodig. De kinderen konden met allerlei spelletjes eten verzamelen en met voldoende eten, eierdooskipjes/kuikentjes in hun nest zetten. Kippeneten dus. Er was maïs. Er waren snoepwormen. En er waren deze kevers. Wat begon als één kleurige op de achterkant van een doos cornflakes, werden er een stuk of 100. Heel eenvoudig… Maar ze zagen er zo vrolijk uit. En de kinderen vonden het leuk ze te kunnen ‘verdienen’ met een kippenparcours of ‘kippenvijanden- met- je -schoen- omverwerpen’…

kip in klei

20210713_160259 (3)

Kippen uit klei! Een ander soort kip die hier als vanzelf uit een berg klei kroop. Heel eenvoudig met kinderen te maken. 

  1. Neem klei (ik gebruikte schoolklei uit een stevig pak van 10 kg. Het kan goed ingepakt lang bewaren en gaat er sneller door dan je denkt)
  2. Vorm een bol en laat die aan één kant uitstulpen. Maak er een “bowling-kegel” vorm van.
  3.  Maak uit de bovenkant zelf een uitstulping voor de snavel. 
  4. Maak kleine bolletjes klei en prik ze er diep in met een tandenstoker. Probeer de zijkanten subtiel aan de kop te plakken door de twee oppervlakten in/aan elkaar te wrijven met een spatel/stokje/mes en water.
  5. Maak de kam en het lelletje (optioneel, want breekt snel af) en bevestig het op dezelfde manier.
  6.  Ga met je vinger van de “nek” omlaag naar de “buik” van de kip en stop op verschillende hoogte. Herhaal. Maak zo een soort “verenpatroon”. 
  7. Geef de kippen een leuk kleurtje met verf, en waarom ook niet, wat kleurige stippen.

kip in papier maché

En dan nu, de wat moeilijkere kip, maar wel heel leuk om te doen. De kip uit papier maché. Daar heb je voor nodig: krantenpapier, behangerslijm, borstel, electriciteitsdraad of stevige ijzerdraad, tessa crepe (papier-achtige plakband), aluminiumfolie, plakoogjes, verf, een stevige portie geduld en meerdere dagen om er stukje per stukje aan te werken… en last but not least, een volwassene om te helpen, zeker met de opbouw en het delicate werk om de ballon NIET te laten knallen. 

Blaas de ballon op. Die wordt het lijfje van de kip. Hoe wil je je kip zetten? 
Maak de poten uit elektriciteitsdraad of ijzerdraad en bevestig ze héél voorzichtig met tessa crepe plakband aan de ballon. Steek wat ‘vulsel’ uit alumiumfolie of krantenpapier aan de bovenkant van de poten zodat ze wat meer ‘body’ krijgen. 

Haha, het leuke werk… de ballon meer kippig doen lijken! Maak een kopje (bal krantenpapier of alumiumfolie) en zet er een aluminiumfolie kam en snavel op die je vastmaakt en verder modelleert met de papieren plakband. 

Maak zo ook de vleugels en geef de kip een kippig achterste. 
Zoek nu een beetje uit hoe de kip in evenwicht blijft. Misschien moet er ergens meer of minder gewicht bij. Moeten de poten wat dieper geplooid.

In deze fase is het héél belangrijk de papieren plakband voorzichtig aan de ballon te hechten en niet te ‘verplaatsen’. Want- en ik spreek uit ervaring- dat kan knallende gevolgen hebben! Maar ook dan kan je de stukjes “kip” recupereren en op een andere ballon plakken. Het is alvast een geweldige oefening in de kalmte bewaren. 

Scheur stroken krantenpapier, en leg ze op de kippenstructuur. Dop je borstel in de behanglijm (die je gemaakt hebt door een hoeveelheid water toe te voegen aan het poeder) en wrijf de lijm over de strook. Leg steeds strook over strook, in allerlei richtingen en bestrijk met lijm.  

Herhaal het stroken scheuren en lijmen, laag na laag. Na twee lagen laat je de kip drogen. En nadien kan je weer nieuwe lagen toevoegen. 

Na zo’n 6 lagen is de kip sterk genoeg (ook als de ballon binnenin langzaam verschrompelt). 8 lagen zou ideaal zijn, maar daar had ik het geduld niet voor.

Belangrijk is dat je elke laag de stroken weer wat anders over elkaar legt, zodat je geen ‘naden’ ziet, en stevig vastlijmt, zodat er geen lijmbobbels of blazen onder het papier ontstaan.

Dus dit is een werkje van geduld, een meerdagen-plan, maar leuk als je de kip ziet groeien…

Voor jongere kinderen kan je een gewone ballon zo bestrijken en de kam, vleugels, enz. er nadien op schilderen of in papier aan vastplakken.

Als de kip voldoende lagen heeft, goed gedroogd is en hard aanvoelt, dan kan je de kip beginnen te schilderen. Ik gebruikte acrylverf. Leuk is te beginnen met een onderlaag, iets bruinig, maar er daarna verschillende lagen over aan te brengen. Vb een wat waterachtig geel om warmte te brengen. Wat witbruin voor de kop van de kip. En, met een droge borstel, wat goud of koper of een andere kleur zodat je enkel over de bovenste dikker boven liggende structuur wrijft en de kip wat ‘diepte’ krijgt. 

Uiteraard krijgt de kip nog een mooie rode kam en een gele of oranje snavel.

En een kip hoeft niet bruin te zijn. Zwart met wit, een leuke grijze, of gewoon een felle kleur,… het is jouw kip, dus het is aan jou! 

Werkelijk het allerleukste is de laatste stap: het plakoogje. Dit maakt een droog ‘standbeeld’ ineens tot een beestje vol leven! Plak er ééntje aan elke kant van de kop, en tegelijk zo dat je van voren toch de twee oogjes in één oogopslag kan zien.

Kijk de kip aan. Kijk! Hier is ze dan! Jouw kip! Proficiat 🙂

Kippen slinger

  1. Neem een karton dat stevig genoeg is, maar makkelijk genoeg om uit te snijden. Karton van verpakkingen, vb ontbijtgranen, is ideaal.
  2. Teken de vorm van een kip. Haal hiervoor wat inspiratie van internet van voorbeelden van stencils. Kijk vooral goed naar wat je wil dat afgedrukt is (dat moet uitgesneden worden) en wat moet blijven staan.
  3. Wat zichtbaar moet zijn, zoals het oog, de kam, de snavel, de poten, snijdt je voorzichtig uit met een breekmesje. Voor het lijfje kan je kiezen hoe gedetailleerd of hoe basic je het houdt. Je kan vele kleine verenpatroontjes uitsnijden. Zorg dat het geheel stevig genoeg blijft. Inspiratie voor stencils, met meer of minder details, zijn op het internet te vinden.

 

4. Leg de stencil vast op een wit tekenpapier (plak eventueel voorzichtig met papieren tape vast), en neem een stevige, niet te brede borstel. 

5. dop de borstel in de verf (de kleur hangt af van welk deel je verf uiteraard) en dop dan de verf op de stencil, zo op het papier. Dop, beter dan te strijken, anders kan de verf makkelijke onder de stencil kruipen. Niet te veel water gebruiken.

6. Het is leuk om voor het lijfje vb een tweede kleur toe te voegen voor wat meer diepte. 

7. Maak verschillende afdrukken, in verschillende kleuren. Zwart kan een leuk effect geven met de witte achtergrond. Wij kozen voor de kleuren van onze kippen, bruin-zwart, bruin-grijs en parelgrijs.

8. Laat de kipjes drogen. Knip ze uit, en bevestig ze aan een lang touw.

9. Ik plakte ze ongeveer op midden-hoogte aan het touw vast zodat ze niet zouden omkeren of door de wind alle kanten opgaan.

10. Hang op, en voilà, je hebt een kippenslinger! Wie weet met kippen die lijken op je eigen kippen? Of hele gekke kippen? Of een stencil van je huisdier dat helemaal geen kip is? 

kippen print

  1. Zoek een soort mousse die je kan gebruiken om een grote ‘stempel’ uit te knippen. Ik gebruikte een rol verpakkingsmateriaal om breekbare dingen mee in te pakken.
  2. Ga op zoek naar voorbeelden of teken uit de losse pols de vorm van een kip. Ik liet me inspireren door jaren 50 illustraties, die vooral leuke en vaak eenvoudige vormen hebben die voor zich spreken.
  3. Teken de kip zachtjes op de mousse, knip uit, en kleef op een kartonnen ondergrond. (ik gebruikte weer de ontbijtgranen-dozen)

4. Schilder de kip in een kleur naar keuze. Je kan voor één kleur gaan. Maar ook voor een combinatie van kleuren op de kip, vb wat donkerdere accenten aan de staart en vleugel.

5. Druk de kip af op een tekenblad en druk goed op het karton. 

6. Het is leuk om van diezelfde kip met de verf die er nog aanhangt, nog en nog een afdruk te maken. Geeft een stempel-gevoel.

7. Er zijn héél veel verschillende vormen mogelijk. Zie hieronder enkele. Ook kuikentjes zijn leuk. De vorm kan heel eenvoudig zijn.

8. Is je afdruk droog? Plak de kip op een gekleurd papier of een papier met print, en teken er een kam en poten bij. Een plakoogje maakt het af.

9. Minstens even leuk is gewoon op het tekenblad van de kip zelf te tekenen… pootjes, vleugels, als je geen plakoogjes hebt ook oogjes. Maar je kan er ook kuikentjes bij plakken, planten bij tekenen… je laten gaan!

Ziezo! Veel succes ermee! En bij ons waren het kippen, maar wie weet wat wordt het bij jou?

Zin om een kippige kaart te versturen? Klik dan hier en stuur wat liefs!