Passionate

Om Passie uit te drukken, maakte ik het werk ‘Passion’, waar je hier meer over kan lezen. Maar Passie en verbondenheid laten zich ook goed uitdrukken in twee werken. Twee beelden die met elkaar corresponderen. Die zich tot elkaar verhouden. Die verbonden zijn. Met het tweeluik “Passionate 1 en 2” probeer ik dat vuurwerk over twee canvassen heen uit te drukken. 

Het zijn twee werken in rijke rode tinten. Ze verbeelden gedrevenheid, enthousiasme, vurigheid, een stukje onstuimigheid misschien wel. Wat lichter en donkerder rood, gelegd op een basis van geel, brengt warmte. De warmte van de passie die tussen mensen kan ontstaan, maar ook van de passie die in mensenogen kan oplichten wanneer iemand echt gedreven is. Die hints van geel zijn als het ware de flikkering in iemands ogen, die wat zegt over waar het hart vol van is.

De vormen zijn organisch. Ze zouden in elkaar over kunnen gaan, van de ene canvas naar de andere, en tegelijk niet naadloos. Het is geen doorgeknipte eenheid. Het zijn twee zelfstandige werken, maar die zich thuis voelen in eenzelfde beweging. Een beweging die organisch is, en verder gaat. Die deint, die beweegt, knispert of uitbarst… Een “Flow”. Een vriend die geoloog is, werd bijzonder tot deze werken aangetrokken. Steeds herkende hij er iets in van hoe de aarde zich gedraagt, van hoe zij beweegt. Misschien is dat ook wel passie, hoe hij zijn passie in een werk herkent, maar ook hoe de aarde vibreert en danst, soms uitbarst en schuurt, dan weer stroomt en schokt maar altijd in beweging is. En dat doet gepassioneerd zijn ook: het zet je in beweging.

Er is het witte strookje onderaan, met de rode lijn en wat zwart. Als een imprint, die ongeveer, maar niet helemaal hetzelfde is. Als een soort vingerafdruk, uniek en tegelijk gedeeld in ons mens zijn, in ons gepassioneerd zijn. En dan … zijn er de twee witte lijnen, meer dan lijnen, die midden in het schilderij in het oog springen. Dat wat ons raakt. Dat wat ons in beweging trekt. Datgene of Diegene waardoor we bewogen worden… Rakend… of net niet? Partner in de unieke dans die we creëren, die over het doek trekt, in vurige tinten, met fonkelende ogen en voeten die niet stil kunnen staan… Niet statisch maar speels… dubbel gepassioneerd…