Misia Sert

Misia Sert (1872-1950) is een naam die misschien niet echt een belletje doet rinkelen. Toch was zij, zoals Randall Casear zo meesterlijk illustreert, een vrouw die de touwtjes in handen had. Ze had zich in Parijs op het einde van de 19e eeuw een web verzameld van invloedrijke schilders, muzikanten en persoonlijkheden, van Renoir tot Toulouse Lautrec, zelfs Picasso en Coco Chanel. En zo te horen en te zien, werd de Belgisch-Poolse pianiste in Parijs, een vrouw die een onwaarschijnlijke inspiratiebron vormde. Ravel schreef muziek voor haar. Ze werd veelvuldig geschilderd. En zelfs in deze tijd, ontwierp Marlies Dekkers een lingeriecollectie door haar geïnspireerd. 

Wat moet dat toch zijn, dat iemand zo een muze werd? 

cover La Revue Blanche, Toulouse Lautrec, 1895, beeld vangoch museum

Revue Blanche, keerde voor haar tiende verjaardag terug naar het tijdschrift waaraan ze hun naam en inspiratie ontlenen. (lees meer hier) Ze lieten zich inspireren door Misia (die ook mede-oprichtster was van het tijdschrift, met haar eerste man Thadée Nathanson) en Misia spon ook nu een wonder web van samenwerking. Randall Casear gaf beeld aan Misia. Radiomaakster Katharina Smets en musicologe Sofie Staes, brachten Misia tot leven, ter voorbereiding van een podiumvoorstelling. Dat resulteerde ook in een podcast op Klara die je hier kan herbeluisteren. Frederik Neyrinck arrangeerde de bijpassende muziek voor de unieke bezetting van Revue Blanche. En kamermuziekensemble “Revue Blanche” nam een CD op, geïnspireerd door Misia die ze op de video graag aan je voorstellen.

Ben je ook benieuwd om die bijzondere muziek te ontdekken? Te luisteren naar hun nieuwste CD of hun concerten bij te wonen? Wil je Revue Blanche een financieel duwtje in de rug geven in corona tijden, zodat ze met hun muzikale dromen nog velen kunnen inspireren? Klik dan hier. Er zijn fantastische formules, van een masterclass tot gesigneerde cd’s, van een concert op een unieke locatie tot privé concerten. 

Misia Sert - Renoir

Wie zouden onze Misia’s van deze tijd zijn? Welke hedendaagse figuren inspireren tot in beeld, muziek, literatuur?

En wie zijn de Misia’s in ons persoonlijk leven? De Misia die samenbrengt en vruchtbare ontmoetingen tot stand brengt. De Misia die in al tragiek en schoonheid, inspireert? De Misia die steeds verder uitdeinende rimpels creëert? De Misia die onze creativiteit aanwakkert? 

Misschien is de muze wel dichter dan we denken…