muze

Een ode aan iemand schrijven, een gedicht opdragen, iemand bezingen… Zo mooi kan het zijn. levensecht. verbindend ook. Ik denk terug aan de vele, vele rijmen die in de muzikale vriendenkring van mijn ouders op muziek werden gezet. Voor een huwelijk, een verjaardag, een jubileum, een doop. Steeds weer woorden, speciaal voor die persoon geschreven, op een gekende melodie met z’n allen gezongen.

Mijn bompa bezong zijn vrouw met een gedicht. Het heet “mijn jonge vrouw”, en werd bekroond met de Basiel-De Craene prijs in 1950. Ik deel het graag met jullie, uit zijn dichtbundel Tot Halverwegen, door Hendrik Diddens, uitgegeven bij De Gallerij, in 1952. Eronder een foto van hemzelf met zijn muze, zijn jonge vrouw, mijn Bobonneke, Netty Dickmeis.

Wat, als we onze geliefden wat moois zouden toedichten? De tijd maken om, daarom niet met bekroonde poëzie, maar heel eenvoudig met een aantal zorgvuldig gekozen woorden, hen te schetsen? Maar hoe begin je eraan? Gelukkig schreef Katrien Cornette er een prachtige blog over op haar inspirerende website gensterzorg. Ze probeert, leert, en toont ons hoe we met maar enkele woorden de essentie van iemand kunnen aanraken. Benieuwd? Lees haar blog hier en … wie weet kan je iemand in een paar woorden iets mooi toedichten?