Vrolijkheid

Ingrid Fetell Lee, een designer, presenteerde voor haar eindexamen haar ontwerpen. Ze had gehoopt dat de examinatoren dingen zouden zeggen over de gebruiksvriendelijkheid, de duurzaamheid, dat soort zaken. Maar hun commentaar was, dat haar ontwerpen hen vrolijk maakte. 

Je kan de orginele TED talk hiernaast beluisteren. 

Ze ging op zoek naar wat maakt dat dingen ons vrolijk maken. Want er zijn universeel een aantal dingen die ons vrolijk maken. Regenbogen bijvoorbeeld, of de eerste sneeuw. Daarvoor steken we, jong of oud, als een kind ons hoofd uit het raam.
Ingrid ontdekte patronen: organische vormen, felle kleuren, het gevoel van overvloed zoals bij confetti.
Wat zou de wereld er anders uit zien, als we ons zouden omringen met spullen die vrolijkheid geven? Als ook ziekenhuizen, scholen, bedrijven zich zo zouden inrichten dat we er vrolijk van worden.

Op haar website https://aestheticsofjoy.com  kan je prachtige voorbeelden zie van wat ze ontdekte en hoe opgevrolijkte plekken eruit zien. Ingrid Fetell Lee schreef ook een boek ‘Joyful’ dat vertaald ‘Vrolijkheid’ heet, uitgegeven bij Lev, in 2019.

Ik ben altijd al dol geweest op regenbogen. Ik word helemaal blij van felle kleuren. En inderdaad, waarom omringen we ons niet met spullen die ons blij maken. Een vrolijke of een gewone theekop, een vrolijk of een saai notaboekje, een vrolijke of een saaie agenda. De keuze is aan ons.

Hieronder een paar foto’s van spullen waar ik blij van word. De heerlijke theebeker die ik van m’n man en zoontje kreeg, waar ik elke dag uit drink. Met prachtige wilde bloemen, en zalige kleuren.  De stoel, organisch van vorm, puur wit, met een vrolijke stippen kussen. Het geweldige felgekleurde onderzettertje, dat uit honderd zachte vilten bolletjes bestaat. En mijn teken- en schildergerief dat zoveel beter bewaard wordt in etuitjes met vrolijke patronen in felle kleuren.

Van welke spullen word jij vrolijk?