the Artist's Way

Op een morgen ontving ik een berichtje van een vriendin met deze boekentip: The Artist’s Way van Julia Cameron. De titel bleef nazinderen, en toen ik begon te lezen, begreep ik waarom ze het aanraadde. Het is een boek dat creativiteit en spiritualiteit zo mooi samen ziet, dat stroomt en vloeit, dat ontwapent en ‘klopt’. En dat je vooral uitnodigt. Met vragen, met oefeningen, met opdrachten. Een boek dat blijkbaar veel in beweging kan zetten bij mensen. 

Zo ook bij mij. Soms heb ik ermee geworsteld. Vooral wanneer ‘artist’s date’s werden voorgesteld, een moment waarop je erop uittrekt, een soort ‘date met jezelf’ hebt om de artiest in jezelf ook te voeden en ruimte te geven. Een wandeling in het park, een bezoek aan die boeiende tentoonstelling, wie weet wat het allemaal kan zijn. In een periode waarin ik amper het huis uit kon (iets wat misschien in deze tijden een beetje herkenbaar is), voelde het te hoog gegrepen. Al betekent het misschien net om ’the artist’s date’s te gaan herdenken… en kan het ook hier, klein en haalbaar.

Net dat kleine haalbare toegankelijke, vond ik dan weer heel boeiend in het boek. Je hoeft niet eerst zeeën van tijd te hebben om die langverwachte roman te schrijven. Je hoeft geen uren zitten zwoegen aan een kunstwerk als het er eigenlijk na een halfuur al opstaat en ‘klopt’. Je hoeft niet te dromen van een atelier om je te laten gaan met je passie. Mijn atelier is nu het thuiswerkkantoor van m’n man geworden in coronatijden. Dus rolde ik een karretje met kunstbenodigdheden de leefruimte in. En dat werkt evengoed. En als ik geen tijd heb voor een nauwkeurig werkje op tekenpapier, kan ik toch op de notabriefjes naast me aan de keukentafel al een schetsje zetten, of een ideetje vangen. 

Ideeën vangen (en nog veel meer), is één van de bedoelingen van de techniek bij uitstek van het boek: “morning pages’. Of misschien is er net geen bedoeling, geen publiek, geen regels en geen herlezen. Gewoon elke morgen drie pagina’s vullen in een notaboekje (om het helemaal laagdrempelig te doen, maakte ik er een klein notaboekje van, en ik zal eerlijk zijn, er zijn meer dagen dat ik er niet toe kom, dan wel). Maar als het lukt, dan werken ze eigenlijk wonderwel die ‘morning pages’. Nog slaapdronken ’s morgens zit je dicht bij je intuïtie, en is er overvloed en tegelijk een loslaten. Het hoeft niet perfect te zijn. Ah! Bevrijdend.

De vriendin waarvan ik sprak, heet Hade. Het boek was niet zomaar een tip. Het heeft haar leven, letterlijk, getransformeerd. Ze ontwikkelt zelf prachtige integere cursussen, trajecten, en materiaal aan om jouw creatieve en inspirerende weg te gaan. Gebaseerd op het boek “The Artist’s Way”. Hier kan je haar getuigenis lezen en haar aanbod ontdekken. Zelf mocht ik al een hartverwarmend pakketje van haar ontvangen (derde foto). Ben je nog op zoek naar een origineel geschenk voor jezelf of iemand die je lief is? Ga maar eens kijken!

The Artist's Way, Julia Cameron, herziene editie 2020, uitgegeven bij Lev.
kar
boekje
107490586_10163605952505417_3542295992100959848_o