SPelen

Spelen. Er is niets dat Milan liever doet. De ruimte om zelf iets te kunnen doen, verzinnen, bedenken. Om met bestaande dingen, iets nieuws te maken. Van dat laatste houdt hij erg. Met legoblokjes verlaat hij de handleiding, en bouwt z’n eigen dino. Een groot schild erop. Reusachtige poten. Nog eens proberen met andere ogen, scherpere tanden, misschien flippers zodat ie kan zwemmen? De trein wordt een helicopter, een vliegtuig, een vliegtuig-met-drone-die-op-water-kan-landen. De Tyranosaurus Rex krijgt een nog sterker, gevaarlijke broertje. Niets is te gek. Alles kan eindeloos iets anders worden. 

Een tijdlang heb ik mijn zoontje  thuisonderwijs gegeven. En keken we mee door zijn ogen naar de wereld. We ‘speelden mee’. Dekseltjes van de honingpotten werden onderdeel van een maaltafelspel. De living werd een sinterklaasparcours, waar de rekenpiet met zijn oefen-pakjes gezwind mee over de ‘daken’ klauterde. De keien van de oprit toverden we om in vertelstenen. Natuurfoto’s kregen geweldige opschriften in tekstballonnen. Overal was inspiratie. Alles kon iets nieuws worden. Zou het niet heerlijk zijn, als we het spelen niet verleren. Als onze geest mee blijft springen, bedenken, verbeelden? 

Op mijn verlanglijstje staat dit veelbelovende boek, Playmode van Barbara Tammes (pas uitgegeven bij Nijgh & van Ditmar, 2020). Een boek dat uitgaat van het principe van speelruimte, spelen, de speel-modus om creatief te zijn. 

Op haar website deelt ze een leuke oefening. Een oefening die me deed denken aan m’n zoontje die verschillende legoblokjes combineert tot iets helemaal nieuws. Het heet ‘mindtwister’. https://playmodecreativity.com/mindtwister/

Je drukt op twee willekeurige bollen, die twee verschillende concepten tonen. Aan jou om verschillende nieuwe dingen te doen geboren worden uit de relatie tussen die twee. Echt de moeite om te proberen. Je zal versteld staan op wat voor gekke ideeën je allemaal kan komen, als je je laat uitdagen. 

Milan probeerde het ook. Vanaf nu gaan de volgende nieuwe uitvindingen de wereld weer een beetje mooier maken: de poedelmelk (niet melk van, maar speciaal voor kleine poedels, tot jaloersheid van andere honden), de nieuwe sport ‘eierdop-lopen’ (ik denk dat ouders met lego in huis daar al een zekere training in hebben), en de must have voor al uw kinderfeestjes, de ‘snoepslinger’. 

Twist je mind, bedenk maar wat, en ….  Speeltijd!