Sleutel

Niet gedacht dat ik tranen in de ogen zou hebben bij het bekijken van een reclamefilmpje. Maar het kan dus, bij dit pareltje “Edgar’s Christmas” (Passion Animation Studios London). Met de piano wordt de toegang ontdekt tot die bijzondere man. Opent zich een wereld, en opent hij zichzelf. Ik ga het je vooral zelf laten zien en ontdekken… luister maar eens.

Het deed me denken aan een ervaring, jaren geleden, toen ik eens meeliep in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Er was een jong dementerende met wie de communicatie moeilijk was. Ze zei een woord in het Frans, en ik antwoordde in het Frans. Tot mijn verbazing begonnen de woorden te stromen en sprak ze honderduit over vanalles en nog wat in het Frans. Bleek, na wat navraag, dat ze een romaniste was, die met haar dochter vroeger geregeld Frans sprak voor hun plezier. Zo’n toevallige ontdekking werd een sleutel om toegang te krijgen tot een bijzondere persoon die wat opgesloten zat.

Het filmpje dat viraal is gegaan van een oude ballerina wiens lichaam helemaal op en meeleeft, wanneer ze de muziek van het zwanenmeer hoort, is misschien nog zo’n sleutel. En zo zullen er nog wel sleutels zijn. Kleine en grote. Ik herinner me het kerstkaartje dat we eens in de bus staken toen we op appartement woonden, bij de syndicus en zijn vrouw. Ze waren een beetje nors. Tot dat kaartje waarin we hen bedankten voor hun goede zorgen en we ineens op de thee mochten in hun appartementje. En achter de stuurse blik en de strenge handhaving van het reglement van het appartementsgebouw, verscheen een vriendelijk oud koppel met hun eigen zorgen en manieren om zich van betekenis geven. 

Heb jij al sleutels ontdekt? Gezien? Geprobeerd misschien?