Rommeldier

Shhttt. Stil. Daar heb je er één. Een rommeldier. In zijn natuurlijke habitat. Zie je zijn blik gericht op zijn prooi? De pootjes in de aanslag? Zijn lange tong klaar om eten naar binnen te werken? Shhttt… Rommeldieren zijn normaal nogal mensenschuw. Het treft dat je er eentje ziet. Misschien zitten er ook wel bij jou? Als je goed kijkt, en héél stil bent. Krak. Krak. Hoor je dat? Dat is het geluid van het rommeldier. Met zijn sterke kaakspieren verbrijzelt hij de rommel. Deze lijkt een gulzig exemplaar. Ik gok een mannetje van een jaar of 8. Er zijn er nog… kijk maar mee. 

Dag hagelslagverslinder,

Met jou begon het… Toen er hagelslag werd gegeten en de tafel, en vooral de plaats onder tafel één grote rommel was, toen wisten we het… Hier moét wel een rommeldier wonen. We hebben even moeten zoeken, maar ja, daar was je. En smullen dat je deed. Restjes hagelslag, restjes boter en af en toe een kruimeltje brood. Hier zitten we bij het ontstaan van het rommeldier… de oorspronkelijke habitat. En de onmiskenbare aanwezigheid van het rommeldier. Want wij waren het niet hoor!

Zit jij ook met een rommeldier? Waar toonde het zich het eerst?

Dag prulletjeshamsteraar,

Wat ben je dol op verzamelen. Van alles, het liefst zo willekeurig mogelijk, en als het kan, zich uitspreidend over de keukentafel. Een haai van plastiek, geplooide hartjes, pokémon kaarten, notitiebriefjes, een potlood, een gum, een balpen die niet schrijft, als het kan ook een stukje lego of een schroef uit een stoel. Oh en vers gevouwen vliegertjes, daar ben je ook zo dol op! Hier verzamel jij je wintervoorraad. In dit lege avocado-kartonnetje. Oh wat schreeuw je om meer… meer prulletjes, meer lekkers voor jou. 

Ben jij ook al de geheime voorraad van een rommeldier tegen gekomen?

 

Dag speelgoedfretter,

Ik denk dat hier ergens je hol moet zijn. Kan niet anders. Dit moet luiklekkerland zijn voor rommeldieren: de speelhoek! En je hebt territoriumdrang. Iedereen zal geweten hebben dat je hier woont en dat je je niet zomaar in de hoek laat drummen. Oh nee, je verovert kamer na kamer. 

Je dieet is gevarieerd. Lego is heerlijk maar smaakt nog beter met een combinatie van autootjes, Sinterklaasverlanglijsten, duploblokken en wat speelgoed met batterijen. 

Heb jij de territoriumdrift van het rommeldier al gemerkt bij je thuis? 

Dag kabelknabbeler,

Als iemand een mens je in de val wil lokken, dan is dit misschien nog het meest klassieke lokaas: Vul een lade of doos met batterijen (liefst lege en volle door elkaar), kabels, opladers, en als het kan met nog wat koperen muntjes, geld van andere landen, een schroevendraaier en wat schroeven… en ik garandeer je,  binnen de kortste keren kunnen we je zien! Sabbelend op kabels, likkend van batterijen, soms een beetje groen van de effecten van al dat elektrisch lekkers. 

Heb jij al een rommeldierenval met lokaas? Waar zit die van jou?

Dag onafgewerkte projecten gulzigaard,

De voortplanting en verspreiding van het rommeldier is prachtig waar te nemen bij onafgewerkte projecten. Daar groeit de rommel als het ware aan, laat daar dan nog wat tijd over gaan, en het is een ware kweekhaard voor jullie. Geen beter nest, geen betere plek om kleine rommeldierjonkies groot te brengen dan in een onafgewerkt project, is het niet?

Heb jij al een rommeldiernest gespot? 

Dag plastieksoepdrinker,

Jou hebben we nodig met ons plastiek overschot. Jij zou wel oceanen met plastiek kunnen leegdrinken. Maar hier stort je je voorlopig op de plastiek zakjes die we soms meekrijgen en die we dan maar opsparen “voor in het geval dat we ze kunnen gebruiken”. Ideaal om vuile of pas gepoetste schoenen op te laten drogen. Of om vuil in te verzamelen. Jij kan er alleszins niet genoeg van krijgen. Help ons maar, want er is wereldwijd teveel plastiek!

Welke maatschappelijke rommel zou het rommeldier van jou best mogen verorberen?

Dag sokkensmuller,

Ik vermoed dat je je vooral ’s winters hier graag terugtrekt. In de sokkenlade. Lekkere warme kleurige sokken, met velen dicht op elkaar. Een goed vullende lekkernij, en een warme plek om te wonen. En dat merk ik! Mijn sokken zitten vol gaten! Ik begrijp dat ze lekker zijn, en dat het daar warm is in de sokkenlade. Maar lief rommeldier, sokken vol gaten, dat is het toch niet. Dus mag ik je vriendelijk verzoeken een andere plek op te zoeken? Wacht, ik verhuis je even…

Heb jij ook al een rommeldier verhuisd?

Dag liefhebber van oud papier,

Hier, we zijn het erover eens, hier mag je eens lekker je gangen gaan. Ja, bijt maar gerust wat gaten in het oud papier. Smul maar van de sappige tijdschriften. Sabbel maar op een lekker stuk karton. Dan gaat er niets verloren. Dan heb jij wat lekkers, en wij binnenkort weer een properder huis. Ik denk dat je soms niet kan volgen, als we alweer een doos erboven op zetten. En ik weet het, je vindt het niet leuk, maar hier wordt ook al wel geupcycled. Dat lekkere ontbijtgranenkarton houden we zelf bij. En die kartonnen eierdozen ook. Sorry. Maar er is nog genoeg. Echt waar. Dus laat jullie gaan, eet de rommel maar op!

Welke rommel mag het rommeldier bij jullie opknabbelen?

Het idee van het rommeldier, kwam letterlijk door het samen eten met m’n zoontje van een boterham met hagelslag. Het kon niet anders of er moest een rommeldier zijn dat al die rotzooi maakte. Hij kreeg een naam, een uiterlijk, en kroop in het verhaal van het rommeldier dat je hier kan lezen. Er staan ook opdrachtjes bij, zoals zelf een rommeldier maken dat rommel kan eten, of zoals de kleine rommeldiertjes die je op de foto’s kan zien. Wij spelen dan rommeldier verstoppertje. Ik verstop rommeldieren in de rommel van m’n zoon (pardon, euh, van het rommeldier), en omgekeerd doet hij dat ook. En zo lachen we, als we er weer één vinden. Nooit gedacht dat rommel zo leuk kon zijn!

Schaakmat! Net deze gevonden die m’n zoontje in m’n kleedjes verstopte!