Noorderlicht

Soms hoeven we het hoge noorden niet op te zoeken om het (Noorder)licht te zien. Dan is er zoveel licht te zien, binnen en buiten, in donkere en lichte dagen. Dan lijkt het of  de wereld schildert, met reflecties, Clair-obscur, met textuur en wondermooie kleuren. Zoek je mee naar het Noorderlicht hier?

Dag paars aureooltje,

Dag gloed van heiligheid, hier heel gewoon ontstaan, wanneer we het water opzetten om te koken. Je verandert van kleur. Je borrelt en bubbelt. Je licht is fel, afgelijnd, en zacht bruisend tegelijk. Sterk schijn je door het water heen.

Dag licht in het alledaagse…

Dag impressionistisch ochtendlicht,

met enkele fijne streken, over de hemel uitgewreven. Een vleug warm geel, zo diep en hartverwarmend dat de dag veel goeds belooft.

De grijsblauwe hemel krijgt kleur. Bloost een beetje. 

Dag blozende morgen… 

Dag slingers van licht, 

In het diep van de morgen. Stippen van kleur in het koude glas. Weerspiegeling van feestvreugde tot buiten. Nazingend, nazinderend, naklinkend, na-lichtend

Dag licht dat verder gaat…

Dag wonderwolkenlicht,

Magisch is het. Alsof een nieuw tijdperk aanbreekt. De hemel toegedekt wordt, en licht door wolken sijpelt. Wondere wolken, opengegaan. Gaat de zon op of onder? 

Dag nieuwe wereld…

Dag schilderij,

van een kunstige schilder. of zijn het de takken van de boom, die hier, dan weer daar een streep zetten in een betoverend mooi schilderij. De wereld ontwaakt in kleur

Dag zonsopgang die in ons kleur en warmte wekt…

Dag roze wolk,

Er blijkt niemand op te zitten. Jullie drijven zo liefelijk voorbij. Drie roze wolkjes boven drie mooie bomen. Te mooi om waar te zijn?

Dag roze dromerige wolk…

Dag diepe gloed,

Ja je lijkt licht. Al is het buiten nog heel donker. Misschien zou ik je anders als donker zien, maar terwijl het nacht is, ben jij het allereerste licht. De gloed die een nieuwe dag aankondigt. De gloed die de dag van de nacht scheidt. De gloed die belooft dat het klaarder gaat worden.

Dag gloed van belofte…

Dag licht in licht

en licht in water, en licht in hemel, en hemel in water, en het ene in het andere. De schaduw en het licht. Het weerspiegelde lijkt nog mysterieuzer dan wat zich erin weerspiegelt. Je lijkt wel poëzie.

Dag lichtgedicht…

Dag Noorderlicht,

Onmiskenbaar. Moest ik je in het Hoge Noorden zien, dan kon ik zeggen “Ik heb het Noorderlicht gezien!”  En toch, zag ik je hier en nu, in het groene schijnsel op de muur. Dus heb ik je toch ook een beetje gezien. Wie zegt dat je niet reizen kan? 

Dag reizend licht…

Dag wereld van kleur,

door die ene slinger veroorzaakt. Kleur boven en onder, links en rechts. De hele kamer verandert. Wit wordt geel, en blauw, en roze en groen. Niets lijkt wat het was, Als we jouw licht de ruimte geven en kijken naar hoe het wonderlijk schijnt.

Dag betoverend licht…