Muizen

Wat als muizen, net als mensen zouden leven? Wellicht heb je in je kindertijd wel het soort boeken gelezen met een inkijk in een holle boom, een oude laars of een holletje in de muur vol met kleine kamertjes of met een luciferdoosbedje waar een muisje in slaapt. Of denk aan de Tom en Jerry beelden, waar Jerry het zich gezellig maakt, met een ‘huisje in een huis’. 

Dit soort idee, wat als muizen als mensen zouden leven, inspireerde een groep kunstenaars met de geweldige naam ‘Anonymouse’. Ze bestuderen de stad, de mogelijkheden, kruipen in het hoofd van muis en mens, en verzinnen dan een piep-klein kunstwerkje om het straatbeeld te verfraaien. Ze werken er ’s nachts aan, in alle ‘anonymousity’, en het resultaat vind ik werkelijk verbluffend. Het zijn niet gewoon mooie kunstwerkjes. Het zijn pareltjes van verbeelding, van creativiteit, en vensters naar wat magie in het alledaagse… van de wereld als kinderen te bekijken. Wat wordt de wereld er mooier door!

Voel je het kriebelen om zelf aan de slag te gaan? De magie met kinderen te delen? Er is een hele serie kinderboeken gemaakt in een decor van karton en papier- mache van het Muizenhuis  (door Karina Schaapman). Daar kan je ook leuke tips vinden om zelf een muizenhuis of muizenmeubilair te knutselen.

Maar het gaat ook niet om de muizen op zich. Maar om alles  wat magie, verbeelding en verwondering kan toevoegen aan het alledaagse. Misschien kan dat evengoed met kleine anonieme briefjes in ongekende brievenbussen. Of wonderlijke bladwijzers in boeken in een ruilkast. Of stoepkrijttekeningen op je oprit. Of een eekhoornspeeltuin in je achtertuin. Of zoals Amelié Poulain die postkaartjes van een tuinkabouter op wereldreis verstuurt.

We hoeven geen grijze muizen te zijn om de wereld wat wonderlijker te maken 🙂