Moe en slechtgezind
Laatst ging ik een heerlijk aromatisch theetje drinken met een goeie vriend in een bar in de stationsbuurt. Hij kwam uit de gang waar verschillende tijdschriften hingen en zijn oog viel op eentje dat “Goed en Fit” heette. “Waarom ‘goed en Fit’? Waarom niet ‘moe en slechtgezind’?” Een indringende waarom vraag was het niet echt. Maar eerder een heerlijke piste om eens out of the box te denken. Hoe zou een “moe en slechtgezind” eruit zien? Wat zou erin moeten komen? Wat moest op de voorpagina? We lieten de bar voor wat het was, en lieten onze fantasie de vrije loop, tijdens een – geheel in de sfeer- wandelingetje langs een stationsbuurt in afbraak, wegenwerken, en een drukke steenweg. I-de-aal voor een brainstorm!
In de woonrubriek bijvoorbeeld. Daar zouden we een kijkje nemen in de meest ongezellige woningen. Liefst zoveel mogelijk met ruwe beton, linoleum of een verzand tapijt. We zouden titels verzinnen als “Sfeerverlichting is zo passé. Ga voor een lekker functionele TL lamp in huis”. Of tips om weg te blijven van kleur, decoratieobjecten te mijden en vooral géén groen in huis te halen (tenzij, misschien, een verdorde plant die geen aanstalten maakt om weer groen te worden). In een reisrubriek zouden er wellicht “pareltjes” van reisontgoochelingen in de kijker worden gezet. Dat in combinatie met onverwachte kosten, eten waar je goed ziek van wordt, en de beste tourist-traps, en plaatsen met file-zekerheid, zouden garant staan om snel “moe en slechtgezind” te worden.
Qua uitjes, zouden we een wandeling langs een industriepark of een drukke steenweg ten sterkste aanbevelen. We zouden genieten van het uitzicht van een blinde muur, wat uitpuilende vuilnis of elkaar tegensprekende verkeersborden. Even dreigde de verwondering het te halen en keken we naar een bloesemboom. Maar al gauw, konden we, geheel in de sfeer van de “moe en slechtgezind” uiteraard, wat redenen bedenken waarom het een schande was dat ie er stond… Wellicht een aanstoot voor mensen met allergieën, en een prachtaanleiding voor een burenruzie. Want om slechtgezind te worden, daar moet je wat voor doen hé? Met verwondering kom je er dan niet..
Wil je echt “Moe en slechtgezind” worden, dan is het natuurlijk ideaal om de spanning in relaties te verhogen. Onze suggesties waren onder andere: Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd. Haal oude koeien uit de gracht en blijf op diezelfde nagel kloppen. Een goeie relatie met de buren? Zoek naar mogelijke verzuringskansen. Vergelijk jezelf met anderen die het beter hebben, of dingen die je nog niet hebt. Heeft iemand het moeilijk? Geef ongevraagd advies. En wees niet schroomvol om je oordeel uit te spreken. Geef aan een ander cadeau waar ie niets mee is, maar jij dan weer wel. Zeg te pas en te onpas “En dat allemaal met ons belastingsgeld!” Lees alle lezerscommentaren op sociale media. Ga bij voorkeur in discussie met een wildvreemde en probeer de ander van jouw standpunt te overtuigen. Vechten maar tegen die bierkaai! Heb je een fysiek ongemak? Google er op los! Telefoneer naar een bedrijf waar je garantie ‘aan het lijntje’ gehouden wordt. “Troost” een ander door of over je eigen miserie te beginnen, of diens lijden te vergelijken met iemand die nog veel slechter af is. Begin te laat aan administratie met een deadline, waarbij je bij voorkeur van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Weet je wat de gastvrouw aandoet? Doe hetzelfde aan, maar met méér accessoires en stijl. Een grasmachine die vijf minuten te lang lawaai maakt? Spelende kinderen op straat? Wees intolerant en haal er desnoods de politie bij! Kook iets voor dat goed klinkt, maar er of afschuwelijk uitziet, of totaal niet smaakt, of – voor de gevorderden- een combinatie van beiden.
Je ziet het, stof genoeg voor een “Moe en slechtgezind”. En het moet gezegd, het is een hele kunst om actief slechtgezindheid te willen bevorderen. Zelfs in de zoektocht naar foto’s, betrapte ik mezelf erop dat ik een ouwe pot met verdorde bloemen buiten- wat me ideaal leek voor zo’n tijdschrift- stiekem wel mooi vond. En zelfs het zoeken naar ‘lelijkheid’ op een drukke steenweg, maakte ons eigenlijk allesbehalve slechtgezind. Er is dus nog wat werk aan de winkel 😉
Wat zou er volgens jou in de “moe en slechtgezind” moeten komen?