Liefde bevrijden

Soms zit liefde gevangen. In een keurslijf van hoe jonge schone gezonde lijven. In het beeld dat we van haar hebben, geïdealiseerd of diep kwetsend. Door wat we meegemaakt hebben of door wat we zien en horen. In welke relaties normatief lijken en welke niet. In dogma’s die we zelf schreven of doorgekregen hebben. Ook in religieuze of andere systemen. Achter zelfgebouwde verdedigingsmuren waar niemand in of uit kan. Of met veel moeite. 

Soms kan je liefde bevrijden… Of kan liefde jou bevrijden. 

En soms zijn er beelden die daarbij helpen. Zo deel ik graag twee films met jullie, die dat een stukje doen. Liefde bevrijden uit het keurslijf waarin het gevangen leek. (of waarin wij misschien, onbewust, gevangen zaten)

Toegegeven, de sterren Jane Fonda en Robert Redford tonen misschien iets ‘glamoureuzer’ het ouder worden dan hoe het voor vele mensen voelt, maar hey, een film die twee mensen op leeftijd als hoofdpersonages neemt: Wat een verademing! Een film die ook eenzaamheid toont. Verbondenheid. Liefde. Intimiteit ook, maar zoveel rijker dan de traditionele romantische komedie. Een film, waarin iemand op leeftijd een echt karakter speelt, niet gewoon “de oma of opa van”, of “de aardige vrouw op de bus”. Een film waarin liefde, verbondenheid, intimiteit door de ogen van twee bijzondere mensen, vol levenservaring wordt gespeeld. Dat is een aanrader.

“Our Souls at Night”, een Netflix film uit 2017, gebaseerd op het gelijknamige boek van Kent Haruf. 

De liefde van God kan ook gevangen zitten. Dat wij bepalen hoever die strekt, wat Ie doet en wat niet. Wat Hij niet kan of niet wil. Dat we God in onze zelfgebouwde stolp zetten. De film ‘Come sunday’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ex-communicatie van Carlton Pierson. Hij was bisschop in de Pinkstergemeente en predikte dat iedereen dringend moest ‘gered’ worden, omdat ze anders de hel in zouden gaan. Tot hij een ervaring krijgt, die iets heel anders zegt… en iets anders, wat niet in de stolp past… dat is niet altijd eenvoudig te begrijpen.

Een aangrijpende film over liefde met een hoofdletter. “Come sunday”, een Netflix film uit 2018, geregisseerd door Joshua Marshton, geschreven door Marcus Hinchey, en gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Carlton Pierson.