Kreeft

Elizabeth Gilbert, schreef een geweldig boek over creativiteit. Het heet:  “Big Magic, creative living beyond fear” en werd uitgegeven bij Bloomsbery in 2016.  

Wat me altijd zal bijblijven, is dit inspirerende verhaal over een kreeft. Op p. 260-264 vertelt Elizabeth Gilbert over ‘Little Brother’, een man die het als schilder wou maken en daarom naar Parijs ging. Hij bezocht er musea, omringde zich met kunst en maakte er nieuwe vrienden. Op een dag nodigde zijn vrienden hem uit op  hét feest waar hij bij moest zijn, waar zoveel interessante mensen zouden komen. Het was een verkleedfeest. Dus Little Brother kocht mooie stoffen, zette zich aan het naaien en maakte een prachtig ‘kreeften-pak’. 

Hij kwam op het verkleedfeest, maar wat bleek. De vrienden hadden één detail vergeten te vertellen. Het was een thema-verkleedfeest. En het thema was ‘aan het middeleeuws hof’. Het wemelde er dus van de elegante koninginnen, statige koningen en charmante prinsen en prinsessen.

Daar stond hij, in zijn kreeftenkostuum.en keek naar de menigte. Wat moest hij doen? Zou hij zich omdraaien en meteen terug naar huis gaan, zodat hij geen mal figuur zou slaan als kreeft? Dat leek wellicht het beste, om een pijnlijke situatie te vermijden. 

Maar Little Brother deed iets anders. Hij wandelde trots op zijn zelfgemaakte kreeftenkostuum, de zaal in. Hij mengde zich met de rest van de genodigden. 

En toen ze vroegen “En wat ben jij?”, maakte Little Brother een diepe buiging en zei “Ik ben de hofkreeft”. 

Ze vonden hem geweldig, in z’n rode legging en met z’n gigantische scharen. Hij werd op handen gedragen en naar het schijnt danste hij zelfs met de koningin van België die nacht. 

Wat een geweldig verhaal toch! En wat een metafoor ook. 

Ik zou zeggen: Wees de hofkreeft!

big magic