Kle(u)ren

Ik word blij van kleur. In de natuur, op een penseel, maar ook in de kleerkast. Zo heb ik een knalroze jas die al meer dan 10 jaar oud is, maar als ik ‘m aandoe, dan vibreert de kleur zo dat ik niet anders kan dan blij zijn. Of zo herinner ik me dat ik tijdens een operatie mijn regenboogsokken aandeed. Aangezien dat het enige was wat ik mocht aanhouden, kreeg het duffe operatiehemdje zo toch een vrolijke toets. En het was de gespreksopener met verpleegsters. 

Ik herinner me de reis naar India, waar de mensen stralen in prachtige kleurrijke sari’s, en jong en oud knallen in prachtig fel turquoise, intens fuchsia roos of een heel blij geel. Wat heerlijk om je ’s ochtends zo te mogen onderdompelen in kleur… Eén keertje was dat onderdompelen wel iets te letterlijk. Ik liep in India rond in een traditioneel kledingstuk bestaande uit een losse broek en een lange fel gekleurde tuniek erover. In hevig roos, geel en blauw. We beklommen een heuvel, tot aan rubberplantages. En toen we terug naar beneden gingen, begon het hevig te regenen. Zo hevig dat ik de kleur langs m’n benen naar beneden voelde druppen… en bij thuiskomst was ik een levend schilderij geworden, en hing m’n lijf vol fel roos, felblauw en felgeel. Mee-geschilderd door de regen. 

Als mama kan ik de kleerkast van m’n zoontje wat mee ‘schilderen’. Hij mag dan wel een jongen zijn met een grote maat (en dan zit je al snel in de beige cargo broeken met een ‘saaie’ T-shirt met letters), hij houdt van grappig en kleurrijk. Dus gaan we op zoek, en ben ik dol op de knallende kleuren en grappige T-shirts die we vinden. Met skatende honden die hun tong uitsteken, een kever die onder z’n pantser een superheld blijkt te zijn, een krokodil waar je achter de rits nog z’n middagmaal in kan zien zitten, een gekke pinguïn of een dier dat zich achter z’n pootjes verstopt.

Waarom zouden we ons als volwassenen die vreugde van kleur niet mee kunnen nemen? En ons kleden met kledingstukken die ons blij maken? Jessi Arrington in het filmpje hiernaast, geeft alvast een inspirerend voorbeeld, en dat allemaal met tweedehandskledij. Check it out! 

(kledij van du pareil au meme)