Indian Summer

Misschien is het wat vreemd, net nu een werk getiteld “Indian Summer” in the picture te zetten. Ja, de zomer komt eraan… We dromen weer van vrijheid, van kleuren, van onbezorgdheid ook… Maar het is precies de ‘delta variant’ die roet in het eten zou kunnen gooien. Misschien zomert het niet zo in India, een land waar covid nog steeds veel slachtoffers maakt. En toch “Indian summer”. Omdat India zoveel meer is… de familie wuift ons moeilijke tijden toe, en we verstaan elkaar woordeloos. “Indian”, dat is ook contact maken zonder veel woorden. Dat is verbinding met mensen om ons heen, met verschillende generaties onder één dak en familie wereldwijd. Dat is ook een explosie van kleur die het doet zomeren. Dat is ook de vrijheid die het land uitademt, het stress-loze, ergens ‘elke dag zorgt voor zichzelf’. Dat is ook het natuurlijk samengaan van mens, dier en natuur. Dat is ook kinderen die vrijuit spelen, klimmen op de takken van een reuzeboom, de salamander achterna op het muurtje, plonsen in het water… Dàt soort Indian Summer… wens ik jullie toe. En dat soort “Indian Summer” kan je misschien in essentie verbeeld zien in het schilderij hieronder.

Indian Summer 100 x 80

Voel je de warmte van de Indische zomer? De intense kleuren, de warme tinten die een gloed geven en niet alleen aan het warme weer, maar ook de warmte van mensen doen denken. De kleuren, met het “Indisch roos”, onderaan, wat dat beetje extra geeft… Een soort tederheid, vrouwelijkheid, zachtheid. 

Alles is één, alles ‘werkt’ samen. Het vormt één geheel, zo typisch Indisch ook. Het leven zelf, met leven en dood, theologie, muziek, filosofie, wetenschappen, alles is in en met elkaar vervlochten. Alles is één en ademt. 

Het goud dat oplicht. Als Licht. Als gloed. Als het Goddelijke in al wat is en samen leeft. Dat beweegt. Dat mensen doet schitteren. Dat zich verspreidt in vegen goud op andere plekken in het schilderij, en zo de vele schakeringen nog rijker maakt. Het goud dat precies ook daar, dicht bij de zwarte lijnen vloeit. Daar waar het soms eens dondert in een intens warme zomer. Daar waar het soms eens dondert en bliksemt in ons leven. Ook daar is het goud, stromend, vloeiend, ademend. 

Een Indische zomer die vibreert van kleur, van warmte, van leven. Die misschien onze zomer, en elk seizoen van ons leven, mee mag kleuren.