een boom vol liefde

Het was in de advent, jaren geleden, dat we ontdekten dat er nieuw leven in me groeide. Dus was de adventsperiode het jaar erop een ideale gelegenheid om onze zoon te dopen. Het werd een stemmige viering met de verwondering van kerst die al in de lucht hing. De kerstboom stond, en elke genodigde werd een hartje uit zoutdeeg gegeven. Ieder kon er een boodschap op schrijven voor ons zoontje. Een wens, een motto, een boodschap uit het eigen leven om hem te inspireren. En de kerstboom werd een boom vol liefde. 

Elk jaar, vaak op de tonen van de warme stem van Herman Van Veen, zetten we de kerstboom op. En elk jaar hangen we met zorg de hartjes in de boom. We lezen de boodschappen. We hangen die van de dierbare die al in de hemel is, helemaal vanboven, dicht bij de ster en de kerstengel. We glimlachen bij de woorden van de meter en peter, van oma en opa en de tantes. We houden de hartjes vast van de familie in India, die niet bij ons kan zijn, maar wiens hartjes wel in de boom hangen. Mijn zoon kijkt verwondert naar de hartjes, die fonkelen tussen de lichtjes. En zijn hart fonkelt mee bij al dat moois.

Dit bijzondere jaar, zijn de hartjes ons tastbare teken van ieders inwezigheid. We kunnen niet allemaal samen Kerst vieren zoals we dat andere jaren zouden doen. Het zal anders zijn. Maar de hartjes in de boom, tonen ons “uit het oog, maar niet uit het hart”. Ze dragen hun warme wensen, hun boodschappen, hun liefde, en maken zo van onze kerstboom een boom vol liefde.

Misschien kan dit jou ook inspireren, om de verbondenheid en liefde van wie je dierbaar zijn, ook deze kerstperiode tastbaar te kunnen maken. Wie weet kan je zelf slingers maken van boodschappen van dierbaren, of vragen dat kleinkinderen je een zelfgemaakte kerstbal of tekening bezorgen. Of kan je ook zoutdeeghartjes of sterren bakken en vragen om warme woorden in koude dagen. Of schrijf je woorden op theelichthoudertjes, of plak je foto’s bij een kaars. Wat dan ook, wees maar creatief om deze kerst ook wie niet aanwezig kan zijn op het kerstfeest, ‘inwezig’ te stellen… Wie weet verzin jij je eigen ‘boom van liefde’…