Flessenpost

Wat hartverwarmend, als ik deze flessenpost voorbij zag drijven op facebook. Een vriendin vertelde hoe ze in de school van haar kinderen, met de klas een brief hadden geschreven en die in een fles in de Dijle hadden laten drijven. En hoe wonderlijk het was toen ze effectief een antwoord ontvingen! En wat voor één! Lees maar mee: 

De kinderen, ouders, school, en ieder die het las was er zo door gecharmeerd, dat ze besloten het online te zetten om te zien of ze Henricus en Karel zouden kunnen opsporen om hen te bedanken. Ik krijg het warm van die brief. Het lijkt wel een sprookje. Zo zie ik Henricus en Karel al samen vissen. Is het te mooi om waar te zijn? Sommigen geloven van wel. Zijn ze intussen al gevonden? Misschien. Waren het werkelijk Karel en Henricus? We zullen het misschien nooit weten. Maar dit flessenpost avontuur zullen de kinderen wellicht nooit vergeten!

Hier is er ook flessenpost die m’n zoontje nooit zal vergeten. Toen hij kleuter was, gingen ze met de klas op zeeklassen. De ouders werd gevraagd om op voorhand flessenpost te voorzien. Die “spoelde” dan ongezien op het strand aan, en de kinderen renden er naartoe. Zoals ik het nadien hoorde vertellen, was dat één van de meest magische momenten van de zeeklassen! Al die flessenpost, met precies eentje voor elk kind. Onze zoon vond bovenstaande post in z’n fles. Een echte brief met veel zinnen en woorden was moeilijk, want hij was nog kleuter. Dus was het een getekende brief… om te horen, wat hij had gezien… wat hij had gehoord, gevoeld, geproefd, geroken… In het midden van de brief zat een schatkistje, nog toegevouwen. Als onze zoon het opende, zag hij dat hijzelf onze grootste schat was. Het deed hem iets. En van toen was flessenpost zo wat het summum. Toen we de juf van de zeeklassen dat jaar bedankten, was het duidelijk wat we zouden geven. Het klaslokaal werd overspoeld met ‘flessenpost’ van kinderen en hun ouders. In de flesjes zaten brieven, maar ook muesli, stiften, shampoo, allerlei kleine en grote tekenen van dank. In een schatkist. Want zo hoort dat in sprookjes. Echte sprookjes.

Wie het verhaal dat mijn zoon en ik geschreven hebben, hier blijft volgen zal later merken dat daar wat van die magische flessenpost niet in kon ontbreken.