Abundance

Abundance, heet dit schilderij. Of ‘overvloed’.

Het werd ge├»nspireerd door een droom in India, waarin ik Gods kracht zag, als helder opspattend water. Met een enorme kracht, overweldigend en in overvloed. Overweldigend zonder dat het intimiderend was, of ’teveel’. Of een soort kracht die de ander in z’n zwakte zet, als communicerende vaten… Nee, deze kracht was anders. En kwam uit de diepte.

En zo kwam het beeld uit m’n droom, het doek op. Als vanzelf. Het vloeide, het stroomde, vanuit diezelfde Kracht. Die ik gewoon maar mocht volgen. Want dat is schilderen vaak, gewoon de ‘kraan openzetten’ om die Stroom te laten opwellen en doorstromen. Fijn in die momenten dat het vanzelf komt, is dat ik niet hoef bij te vijlen… te polijsten als het ware, een beetje meer van die kleur, een beetje lichter daar. Het staat erop ‘in zijn brute kracht’. 

Gezien het een beeld van water was, kreeg het schilderij waterachtige kleuren mee van diep blauw tot turquoise. Maar tegelijk het water zelf was glashelder. Het was eigenlijk transparant. Dus probeerde ik met witte streken en wat lijnen Goddelijk goud die kernbeweging in de verf te zetten. De rest van het doek,  doet meer dan gewoon achtergrond zijn. Het vangt de spatten op, het verwelkomt de kracht die van God uit gaat, het spettert en stroomt en gaat alle kanten op. Met goud dat in de diepte valt. En frisse speelsheid van de Geest rechts bovenaan. 

De kracht van God, in dat beeld in de droom, die nacht op een boot in India. Ik zal het niet gauw vergeten. 

Wat onwezenlijk sterk. Kracht die uit duisternis kan springen. Die dood overwint. Die leven is. Opstanding. En volle, volle leven.

Leven in overvloed…