Goed gevonden
De verpakking van de bruine suiker. Ken je het fenomeen? Dat de bruine suiker eigenlijk al sinds ik me kan herinneren, verandert in een ondoordringbare harde blok onderaan het pak? Waarna je dan je lepel er met geweld in moet planten, om er wat uit te kunnen halen? En in dat proces het papier van de verpakking scheurt? Maar driewerf hoera, want na zeer veel jaren, heeft wellicht een ingenieus team zich gebogen over de kwestie en is het op de proppen gekomen met een bruine suiker oplossing. Een nieuwe verpakking, die op wondere wijze voorkomt dat de suiker een blok cement wordt. Hoera dus voor dat soort ‘uitvindingen’, hoe klein ook, die zorgen dat iets handiger is, of beter, of sowieso… goed gevonden!
Zo is er ons kippenhok. Alles in kunststof, dus geen bloedluizen. Een uittrekbare mestlade en bovenkant, dat ik het hok met plezier schoonmaak. Ik denk dat ik vroeger nergens iets anders dan houten hokken heb gezien. En ineens is daar dan iemand, of een team, dat er iets beter op vindt. Geniaal!
Maar soms is het ook het slim spelen. Als je zomaar een enquête toegestuurd krijgt, hoe gemotiveerd ben je dan om die in te vullen? Maar als die toekomt in een omslag van de politie… dan is je eerste reactie: “oh nee! Toch geen boete!” Je opent de omslag en bent warempel zo aangenaam verrast dat het geen boete is, dat je op slag de enquête invult. Wat zeg ik, met plezier zelfs!
Dat koken met stoom gezond is, dat weten we. We kregen al wel eens een exemplaar met drie opeengestapelde schaaltjes in plastiek, van iemand die dat met goede bedoelingen had gekocht maar wat er lag te bestoffen. Want elke keer die schaaltjes uithalen, allemaal afwassen, voor iets wat je ook op een andere manier kan klaarmaken… Is dat niet van het goede te veel? Op den duur vergeet je dat je een stoomkoker hebt. Tot we deze kochten. Eén schaal, in stevig glas, makkelijk af te wassen, en hij is gewoon deel van onze keuken geworden. We gebruiken hem. Terwijl de drie wankele plastieken schaaltjes al lang naar de kringwinkel werden verhuisd.
Of de agenda van Eva Mouton. Als een agenda dan toch praktisch moet zijn, kan het dan ineens ook superoverzichtelijk zijn maar vooral ook grappig, plezant, om bij te tekenen en te gniffelen? Ja, dat kan dus. En dat is weer… goed gevonden!
Maar er zijn nog voorbeelden. Voorbeelden die niet alleen voor ons gebruiksgemak zijn, maar ook goed zijn voor elkaar, voor het klimaat, voor al wat leeft. Dàt is nog eens goed gevonden?
Kleine dingen die een groot verschil kunnen maken, zoals pleisters in alle tinten ‘huidskleur’. Dat iemand met een donkerdere getinte huid, ook een pleister op kan doen die ‘niet opvalt’. Het klinkt misschien vreemd, maar pas toen ik een eerste pakje kreeg, viel me op dat dat eigenlijk wél een verschil maakt. En vreemd is dat er al die tijd geen ‘diverse pleisters’ te koop waren.
In Finland zochten ze een manier om te zorgen dat Edelherten minder werden aangereden tijdens donkere dagen. Meer straatverlichting? Meer ‘Verboden edelherten aan te rijden’ verkeersborden? Nee, ze bedachten dit: het aanbrengen van lichtgevende verf op de geweien van de dieren!
Klein gebaar, minder impact. En soms ook, klein gebaar, grote impact! Zoals Bas Timmers, een Nederlandse modeontwerper die aangedaan was van de dood van iemand die dakloos was geworden. Hij verzon een shelter-suit, zoals je op de video hiernaast kan bekijken. Een soort pak dat beschermt tegen onderkoeling, gemaakt van gerecycleerde slaapzakken, tenten en jassen die mensen achterlaten op festivals.
Boy Slaton, gaf al op 18 jaar een inspirerende speech over het Plastiek tijdperk waarin we leven. Hij begon te denken, uit te vinden, en kwam met een ongelofelijk goed gevonden idee: “the ocean clean up”. Een idee, dat een technologie werd, om plastiek afval uit de oceaan te verwijderen. Als een echte uitvinder, bleef hij verder denken om het design te optimaliseren. Om te kijken vanwaar het plastiek komt, om zo ook een oplossing voor rivieren te verzinnen. En om iets te doen met al het plastiek afval dat wordt opgevist. Zodat met de opbrengst van nieuwe producten uit oceaanplastiek, de grote schoonmaak van de oceaan kan verder gaan.
Mijn zoontje waagde zich ook al aan uitvindingen. Een vliegend bed, poedelmelk, en ook deze: de oceaanbuis. Ik vind het stiekem geweldig. Laten we onszelf, maar ook jongeren en kinderen uitdagen om creatief te denken… Om oplossingen te zoeken voor problemen. Om fouten te durven maken en dingen te optimaliseren. Om samen te denken en te overleggen. Om een ruimte te creëren waar ideeën niet van tafel worden geveegd nog voor ze goed en wel geopperd zijn, maar ze een kans krijgen om te groeien. We hebben ze nodig… de mensen die het vanzelfsprekende van ‘blanke huidskleur’ pleisters in vraag stellen. Die niet langer hun lepel willen planten in hard geworden suiker. We mogen ze worden… bedenkers, uitvinders, wereldverbeteraars, doeners, experimenteerders, visionairen… We mogen ze zijn. Want de wereld heeft ons nodig. Of is het wij, de wereld…